In Memoriam Dirigent Hein Meens

 

 Van januari 2009 tot 10 februari 2012 was Hein Meens dirigent van de Cantorij Grote Kerk. Voor veel leden van de Cantorij was hij geen onbekende. Hein was behalve dirigent ook zanger en kreeg landelijke bekendheid als Evangelist in Bach's Passionen. In de jaren '80 heeft hij diverse malen de Evangelistenpartij in 'onze' Johannes Passion gezongen. Hij was wat ouder geworden, maar de klik was er. Hein zei al meteen 'zolang als de vorige dirigent Rudolf Grasman zal ik niet bij jullie blijven', hij was namelijk al 59 jaar. Dat het maar drie jaar zou duren en op zo'n abrupte manier zou eindigen, konden we geen van allen bedenken. 

 

Wij waren trots dat zo'n begenadigd musicus onze dirigent wilde worden. Hein behaalde de Prix d' Excellence voor solozang en piano en was prijswinnaar bij het Internationale Vocalisten Concours van  's-Hertogenbosch. Tevens werd hij onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van het Amsterdamse Concertgebouw.

In 1982 maakte hij zijn operadebuut als Don Ottavio in Mozart's Don Giovanni. Sinsdien vertolkte hij vele operarollen bij de Nederlandse Opera, de Nationale Reisopera, Opera Zuid, de Vlaamse Opera, The New Israeli Opera in Tel Aviv en in operaproducties in Italië, Frankrijk, Duitsland en in New York.

Hein Meens was als zangdocent en oratoriumcoach verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2005 volgde hij Jan Pasveer op als vaste dirigent van koor en orkest van de Westerkerk in Amsterdam. Hij voerde met dit koor, naast de maandelijkse Bachcantate, onder andere de Hohe Messe, het Weihnachtsoratorium, de Passionen van Bach, het Requiem van Fauré, het Requiem van Mozart en de Messiah van Händel uit.

Met de Cantorij Grote Kerk heeft hij, behalve enkele malen de Johannes Passion, het Goria van A. Vivaldi, de Krönungsmesse van W.A. Mozart, Die sieben letzten Worte van J. Haydn, het Requiem van G. Fauré en de eerste drie delen uit het Weihnchtsoratorium van J.S. Bach uit.  

Helaas kwam na drie fantastische jaren onder leiding van Hein Meens door zijn plotseling overlijden een einde aan de samenwerking.

 


<<< Overzicht