Voor een uitverkochte zaal, Mendelssohn en Fauré

Op zaterdag 29 april zong de Cantorij Psalm 42 van Mendelssohn en het Requiem van Fauré. Acht jaar geleden stond het Requiem van Fauré al op het programma. We hernamen dit mooie stuk omdat het prachtig van sfeer is en goed samen gaat met Psalm 42 van Mendelssohn. Dat laatste werk heeft ons geraakt. Het past mooi in het repertoire van de Cantorij.

De twee stukken worden begeleid door leden van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, het NASKA, met medewerking van Susanna Veerman op orgel. Bijzonder is dat in het ensemble ook een bandoneon was opgenomen. Als solisten traden op Slava en Nataliia Cioban, bariton en sopraan, afkomstig uit de Oekraïne. Nataliia met haar prachtige stem en groot bereik zong al voor de derde keer mee met de Cantorij.

We traden op in het koorgedeelte van de Grote Kerk, een voor dit concert bijzonder geschikte locatie. Het concert was uitverkocht; de uitvoering werd door het publiek heel goed ontvangen.

Een fantastisch uitvoering van het Magnificat door de Cantorij Monnickendam en Concertkoor GrootNoord !

Voor een volgepakte Grote Kerk in Monnickendam vond zaterdag 17 december een bijzonder geslaagd Kerstconcert plaats. Op het programma stond het Magnificat van John Rutter, delen uit de Messiah en twee aria’s uit de opera Rinaldo van G.F. Händel.

De Cantorij Monnickendam was versterkt met een aanzienlijk aantal zangers van Concertkoor GrootNoord, er waren ruim vijftig zangers in totaal.De begeleiding was in handen van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest versterkt met Susanne Veerman (orgel) en Frank den Herder (piano en cello).

De Oekraïense sopraan Nataliia Cioban zong de twee aria’s van Handel en de solopartijen van het Magnificat. 

Het geheel stond onder de vertrouwde leiding van de dirigent Marcel den Dulk.

Nataliia Cioban schitterde eerder in het voorjaarsconcert van 2022 van de CantorijMonnickendam in het Requiem for the victims of The Armed Man met muziek van Karl Jenkins en John Rutter.

Dit keer zette zij op indrukwekkende wijze de toon door de wijze waarop zij Händels Lascia ch’io pianga zong, over het lijden en de zucht naar vrijheid. Na Händel volgde Rutter met zijn Magnificat, de hoopvolle lofzang op Maria, muziek vol energie en beweging, met ontleningen aan het gregoriaans tot aan jazz. Het concert werd besloten met het Gloria Patri et Filio et Spiritus Sancto.

Het publiek bedankte met een ovatie.

Concert: https://youtu.be/cwbQCmXJjHc


Kerstconcert 17 december 2022

Op 17 december 2022 voerde de Cantorij Monnickendam het Magnificat van John Rutter en delen uit de Messiah van George Friedrich Händel uit. Medewerking wordt verleend door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA), Susanna Veerman en Frank den Herder orgel/piano, leden van Concertkoor GrootNoord en de sopraan Nataliia Cioban. Het geheel staat onder leiding van dirigent Marcel den Dulk.

Wij zijn er bijzonder trots op dat we opnieuw de fantastische Oekraïense sopraan Nataliia Cioban bereid hebben gevonden om solo te zingen in deze prachtige muziekstukken. Zij schitterde in het vorige concert van de Cantorij Monnickendam “Requiem for the victims of The Armed Man” van Karl Jenkins, dat een bijzondere lading kreeg door de oorlog in Oekraïne. Zie ook ons voorjaarsconcert https://youtu.be/FTM4NdsPugk

 

 

CONCERT OP 11 Juni 2022

Het REQUIEM en THE ARMED MAN van Karl Jenkins

‘Dag, ik ben Anne en ik ben nieuw, pas een half jaar op de Cantorij. Ik wil graag zeggen dat ik dit hele halve jaar – de repetities en het magische concert van Jenkins - als heel bijzonder heb ervaren. Ik ben dankbaar dat ik onderdeel mocht zijn van dit geconcentreerde muzikale proces en een uitvoering die velen en ook mij diep raakte. Ik heb Marcel als dirigent en Nel als voorzitter van het bestuur al persoonlijk bedankt. Ik dank nu ook graag de groep daarvoor.’  Anne Legeland

Concertkoor GrootNoord en Cantorij Monnickendam hebben dit concert samen uitgevoerd. Dit onder leiding van Marcel den Dulk en met medewerking van het Nationaal Symfonisch Kamer Orkest.

Aanvankelijk stond alleen The Armed Man van Karl Jenkins op het programma. Echter, door de heftige gebeurtenissen in Oekraïne, voelde dat niet meer goed. We hebben nu gekozen voor een samenstelling van delen uit het Requiem en The Armed Man, beide van Karl Jenkins, waarbij we denken aan de gruwelijkheden van oorlog in het algemeen en die in Oekraïne als meest recente voorbeeld.

 

5 november 2021 “Let our songs brighten the nations” 

Gratis toegang

Concert Cantorij MonnickendamOns nieuwe concert heet: “Let our songs brighten the nations”. De uitvoering is samen met het koor “Groot Noord” uit Amsterdam Noord. We zingen delen uit de Hohe Messe van Bach en uit de Messiah van Händel.
Op 13 november in De Ark, de Aakstraat 60 – 64, Amsterdam noord, 16.00 uur.
Op 20 november in de Grote Kerk Monnickendam, 15.00 uur.
Voor het concert op 13 en 20 november wordt geen entreegeld gevraagd, alleen een vrijwillige bijdrage.

 

15 mei 2021

De Cantorij Monnickendam heeft vanaf 2 september tot en met 8 november 2020 gerepeteerd in de Opstandingskerk in Monnickendam- coronaproef!

Helaas weer gestopt ivm verscherpte maatregelen- dringend advies om niet te gaan zingen!Onze uitvoering van 20 december 2020 , de Messiah , is geannuleerd en we hopen weer iets te kunnen doen in het nieuwe jaar.

Vanaf 6 januari 2021 zijn we gestart met Zoom-zingen! We repeteren de Johannes Passion en hopen dat onze voorjaarsuitvoering ,die we hebben verplaatst van 27 maart naar 29 mei, door kan gaan afhankelijk van de dan geldende maatregelen.

Vanaf maart repeteert de Cantorij naast Zoom-zingen ook met de methodiek van Jamulus. Met Jamulus is het bijna echt zingen met elkaar, zonder vertraging. De uitvoering van de Johannes op 29 mei hebben we ook geannuleerd, gezien de huidige Covid maatregelen die nog gelden voor amateurkoren en musici.

De komende maanden wordt gerepeteerd voor het najaarsconcert op 20 november a.s. Het repertoire is de Messiah en mogelijk een paar stukken uit de Hohe Messe. Later in dit jaar meer informatie hierover en uiteraard weten we dan meer over de versoepelingen, ook voor koren!

CANTORIJ MONNICKENDAM HERVAT REPETITIES Coronaproof 2020

De Cantorij Monnickendam is weer gestart met de repetities op woensdagavond. We repeteerden voor de Coronacrisis in het gebouw Samuel , maar vanwege de richtlijnen om weer te kunnen gaan zingen, repeteren we nu in de Opstandingskerk in Monnickendam.

De kerk biedt genoeg plaats om alle koorleden “corona -proof ” op te stellen dat er ruimschoots 1,5 meter ruimte tussen alle zangers blijft.

Woensdag 2 september was het dan zover, na 6 maanden “zang time-out”, onze eerste repetitie. Het was spannend en een geweldige ervaring: weer heerlijk zingen met elkaar!  

De komende periode september – december zingen/repeteren we de Messiah. We werken toe naar een uitvoering in december, in een vorm die naar de omstandigheden van dat moment het beste geschikt is.

Het concert staat gepland voor 20 december in de Grote Kerk van Monnickendam!

We nodigen andere liefhebbers/zangers uit om samen met de Cantorij Monnickendam toe te werken naar een mooie uitvoering van de Messiah, in een vorm die past in het ‘coronatijdperk’. Je bent van harte welkom als lid of projectlid. Aanvullende informatie over (project)lidmaatschap kunt u vinden op de website www.cantorijmonnickendam.nl

 

 

 

Terugblik Passieconcert 2019
Mattheus Passion - J.S. Bach 

Op zondag 7 april gaf de Cantorij Monnickendam met dirigent Marcel den Dulk een bijzonder Passieconcert.
In de setting van een kerkelijke viering werden de koralen en de overige koordelen uit de Mattheus Passion van J.S. Bach uitgevoerd. In plaats van de gezongen solopartij van o.a. de evangelist zoals in de oorspronkelijke versie van de Mattheus Passion, werd het passieverhaal in het Nederlands verteld. Lees meer

 

 

 

Terugblik jubileum uitvoering Johannes Passion - 2018

Traditiegetrouw voeren wij in de periode voor Pasen de Johannes Passion van J.S. Bach uit. Sinds de jaren zestig staat het elk jaar vast op het programma. Dit jaar vond de vijftigste uitvoering plaats op zaterdagavond 24 maart 2018 in de Grote Kerk van Monnickendam. Een bijzondere jubileum uitvoering samen met solisten en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, onder leiding van dirigent Marcel den Dulk.

 

Geluidsopname van het concert
Foto's: Toon Vieijra

 

 

 

Een warm hart voor de Cantorij Monnickendam ?

Als u de Cantorij een warm hart toedraagt, wordt dan donateur of sponsor. Voor een klein of groter bedrag kunt u ons financieel
steunen. Op die manier maakt u het bijvoorbeeld mogelijk om professionele solisten en begeleiding voor onze concerten te engageren.
Opgeven als donateur kan eenvoudig via het
Aanmeldformulier donateurs.
Lees meer ook over de voordelen van financiële ondersteuning als sponsor.