De muziek van Bach verveelt nooit recensie NHD 3 maart 2016

Onlangs besteedde Marjolein Eijkman in het Noordhollands Dagblad aandacht aan de komende passie-concerten in Noord-Holland. Onderstaand kunt u de volledige tekst van dit artikel lezen.

 

Monnickendam. Nog 27 dagen tot Pasen en dus staan er weer verschillende passie-concerten op de agenda. Zo voert Cantorij Monnickendam zaterdag 19 maart alweer voor de 48e maal de Johannes Passion van J.S. Bach uit, enkele koorleden zingen het werk voor de veertigste keer.

Of dat onderhand niet gaat vervelen ? "Zelf zing ik de Johannes Passion nu voor de zevende keer”, vertelt voorzitter Frans Ronchetti van Cantorij Monnickendam. “En wat mij betreft verveelt de muziek van Bach nooit. We gaan in ieder geval door tot de vijftig. Wat we daarna gaan zingen ? Geen idee. Misschien een andere passie van Bach. En er zijn ook nog andere componisten met een Johannes”.

 

Aan het concert in de Grote Kerk van Monnickendam werken Peter Gijsbertsen (evangelist), Ronald Dijkstra (Christus), Elma van den Dool (sopraan), Helena van Heel (mezzosopraan), Falco van Loon (tenor) en Matthijs Mesdag (bas) mee. Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest zorgt voor de muzikale begeleiding. Het geheel staat onder leiding van Marcel den Dulk, die overigens de Johannes Passion in het Nederlands heeft vertaald. Deze Nederlandse versie ging in 2012 in première in het Amsterdamse Concertgebouw. Cantorij Monnickendam voert de traditionele Duitse versie uit. 

 

Cultuurkoepel

Oratoriumkoor Heiloo bijt in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal het spits af met uitvoeringen op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart. Ditmaal zingt het koor de Mattheus Passion voor het eerst in het decor van de Cultuurkoepel in Heiloo.

Overigens staan niet alleen de Johannes en de Mattheus van Bach op de agenda in Noord-Holland. Komende zaterdag is er een uitvoering  van de Markus Passion in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam.

 

Passieconcerten2016

11/03 en 12/03 Oratoriumkoor Heiloo, Mattheus, Cultuurkoepel Heiloo

12/03 Oratoriumkoor Stem en snaren, Mattheus, Westerkerk Enkhuizen

16/03 Nederlands Kamerkoor, Mattheus, Grote Kerk Alkmaar

19/03 Alkmaarse Oratorium Vereniging, Mattheus, Grote Kerk Alkmaar

19/03 Cantorij Monnickendam, Johannes, Grote Kerk Monnnickendam

20/03 COV Zaanstreek, Mattheus, Oosterzijdekerk Zaandam

20/03 Bach Cantatekoor, Johannes, Hippolytuskerk Hippolytushoef

24/03 Soli Deo Gloria, Johannes, Oosterkerk Hoorn

26/03 Nederlandse Bach Academie, Mattheus, Grote Kerk Monnickendam

 <<< Overzicht