Uitvoering Johannes Passion 2016 door Cantorij Monnickendam

Zaterdag 19 maart voerde de Cantorij Monnickendam de Johannes Passion van J.S. Bach uit in de Grote Kerk van Monnickendam.
Medewerking werd verleend door de solisten Peter Gijsbertsen Evangelist -Ronald Dijkstra Christus - Elma van den Dool Sopraan - Helena van Heel Mezzosopraan - Falco van Loon Tenor - Matthijs Mesdag Bas.
De begeleiding werd verzorgd door Susanna Veerman Orgel/clavecimbel, Ross Luescher Koororgel, en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest. Het geheel stond onder leiding van dirigent Marcel den Dulk.


De Johannes Passion van J.S. Bach -  Sarah Hammond over het concert op 19 maart 2016 in de Grote Kerk van Monnickendam

Ik heb de Johannes met een paar jaar uitzondering elk jaar, sinds 2002 geloof ik, met de Cantorij Monnickendam gezongen. Dus het was met wat spanning dat ik om 19:00 stipt voor de deur stond. Om 'a front row seat' te bemachtigen voor mijn eerste uitvoering in jaren in het publiek. 
Tijdens de openingsmaten krijg ik rillingen, klamme handen en moest ik een paar keer diep ademen zoals elke jaar en toen begonnen jullie te zingen en ik hoefde alleen maar te luisteren!! Het was heerlijk.
Ik had gevoel dat koor en solisten een beetje op moest warmen in begin. Maar daarna werd het steeds beter. Het geheel was mooi. De koralen klonken goed,  afwisselend met veranderingen van tempo en dynamiek, en het koor kwam goed uit hun boeken. Teksten waren ook goed te horen, denk ik tenminste, altijd moeilijk te beoordelen als je toch weet wat er gezongen wordt.
Marcel was 'his usual dynamic self' en dat was te merken aan hoe jullie reageerden. Dat mensen, zoals Sjoerd (hij viel me het meeste op) die voor het eerst meededen, alles zo goed geleerd hadden en volledig op de dirigent konden focussen, was ook indrukwekkend. De solisten vond ik ook in het algemeen mooi, vooral alt, tenor en Christus.
Er gingen hier en daar ook wat dingen fout geloof ik maar ik betwijfel of de mensen in het publiek dat gemerkt hebben en als ze gemerkt zouden hebben of ze het erg vonden. Vrienden van mij, trouwe fans van de Johnannes in Monnickendam en ook muziekkenners, zeiden ook dat het wederom, zoals elk jaar, een mooi concert was. Ik kon die vergelijking niet maken, meedoen en luisteren is totaal anders.
'Last but definitely not least'  - 'Ruht Wohl' en slotkoraal uit het hoofd was geweldig,   een mooi afsluiting. Ik heb erg genoten.

 

 

 <<< Overzicht