Korendag Monnickendam 2016

Een verslag van de Werkgroep Korendag Monnickendam
Zie ook het Fotoverslag Korendag Monnickendam 2016

 

Op de  21e editie van de Korendag Monnickendam werkte het weer ook dit jaar weer goed mee, droog en zonnig. Monnickendam werd overspoeld met meer dan zeventig koren en een nog groter aantal koorliefhebbers die kwamen zingen en luisteren. Het was gezellig druk in Monnickendam en alles liep over het algemeen naar wens. Regionale omroep PIM was deze dag ook aanwezig om opnamen te maken die rechtstreeks werden uitgezonden. Dit kostte veel inspanning van de vele vrijwilligers van PIM, maar het resultaat mocht er zijn.

 

De optredens waren te beluisteren op zes locaties en er was een zeer gevarieerd repertoire te beluisteren, van klassiek tot pop. Er werd deelgenomen door koren variërend van twee tot vijfenvijftig leden, zowel vrouwenkoren als mannenkoren en gemengde koren. Ook werd er niet alleen gezongen in het Nederlands, Duits, of Engels. Er werden ook liederen gezongen in talen uit andere Europese landen zoals Bulgarije, Georgië, Kroatië, Macedonië, Bosnië en Rusland. Het Dameskoor Zizo uit Alkmaar zingt voornamelijk Wereldmuziek en nam je dan ook mee naar de sferen van Afrika, Israel, Brazilië en Japan. Het Koor Zomaar Gewoon uit Amstelveen zong alleen Nederlandstalig. In hun repertoire was een lied opgenomen over de Korendag in Monnickendam, dat met veel plezier werd gezongen.

 

Het liedje van Claudia de Breij met de tekst “Mag ik dan bij jou” was favoriet. Het werd door 4 koren gezongen,  nl. door de Kennemerduin - Singers uit  Haarlem, Lady’s Voice uit Beverwijk, The Starlights uit Almere en Stella Nova uit Amstelveen.

 

Aan het einde van de dag gingen een paar honderd deelnemers aan de Korendag naar de slotmanifestatie in de Grote Kerk. De afsluiting van de Korendag werd verzorgd door de Cantorij Monnickendam in samenwerking met Muziekvereniging Juliana uit Marken o.l.v. Henk Ummels.  Gerarda Bloem was onze ladyspeaker in de Grote Kerk. De vele mensen die naar de slotmanifestatie waren gekomen zongen uit volle borst  mee met de verschillende liederen, zoals een Amsterdamse medley, “Langs het tuinpad van mijn vader” en “We’ll meet again”. Muziekvereniging Juliana begeleidde de samenzang en had daarnaast een afwisselend eigen repertoire. Ook zij speelden het liedje van Claudia de Breij: “Mag ik dan bij jou” en het werd gezongen door één van de leden van muziekvereniging Juliana.

Tijdens de slotmanifestatie zong de Cantorij zong twee liederen: “Drink to me Only” van Ben Jonson en het “Halleluja” uit de Messiah  van  G.F.Händel. Op het orgel werd de Cantorij begeleid door Ross Luescher en Gerarda Bloem dirigeerde. Het was dit keer de Cantorij in klein formaat, maar het ging goed en het klonk mooi.

 

Al met al was het weer een succesvolle Korendag, wat vooral ook te danken is aan de meer dan vijftig vrijwilligers die hieraan hun steentje hebben bijgedragen.

Nu dus op naar de  22e editie op 20 Mei 2017. Graag tot volgend jaar!

 

 <<< Overzicht