Uitvoering Johannes Passion van J.S.Bach met fabuleus' openingskoor

 

Beste allemaal, en vooral de liefhebber van Kunst en Cultuur,
 
Afgelopen zondag 5 maart (keken Frans en ik) naar de uitzending van Podium Witteman.
Daarin was Jos van Veldhoven te gast, de dirigent van koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging.
Hij vertelde met veel enthousiasme over de Johannes Passion. Hij hield een prachtig verhaal over het openingskoor "Herr unser Herrscher”  dat hij fabuleus noemde.
Een korte samenvatting van het mini-college van Jos van Veldhoven en een link naar de uitzending.
 
Jos van Veldhoven over de Johannes Passion 
Bach was, zoals wellicht bekend, vanaf 1723 cantor in Leipzig en daarmee artistiek leider en dirigent van het Thomanerchor. Hij verzorgde in die functie de muziek in de Thomaskerk en in de Nikolaïkerk. 
In deze laatste kerk hing al meer dan 200 jaar een schilderij van Lucas Cranach. Luther noemde het de “Gnadenstuhl”. Jos van Veldhoven legt in deze uitzending uit dat Bach zich door dit schilderij liet inspireren voor het openingskoor en illustreert dat met drie muzikale fragmenten. Na deze uitleg horen we het geweldige openingskoor. Ook de basaria “Mein teurer Heiland” werd in deze uitzending gezongen.

Benieuwd geworden naar de ondergewaardeerde passie, en door Jos van Veldhoven geïnspireerd, overwegen jullie misschien om onze uitvoering van de Johannes Passion bij te wonen. (Met een borrel toe bij ons thuis.)

Zaterdag 1 april om 20.00 uur 
Johannes Passion van J.S. Bach
Cantorij Monnickendam - Grote Kerk Monnickendam

 
Alle verdere informatie vindt u in onderstaande flyer of op deze website. Kaarten kunt u online bestellen  - en bij ons en de voorverkoopadressen.
 
Anne-Marie Peeters
am.m.l.peeters@gmail.com 

  
 


 <<< Overzicht